Kontaktní čočky jsou skvělá náhrada dioptrických brýlí

Říj 26, 2023

Až čtvrtina lidí na celém světě má v současné době nějakou zrakovou vadu. Nosíte dioptrické brýle nebo kontaktní čočky či kombinujete obě varianty. Kontaktní čočky jsou kvalitní náhradou dioptrických brýlích nejen při sportu, ale při každodenních činnostech.

Zatímco brýle jsou částečně i módním doplňkem kontaktní čočky, nejsou na první pohled vůbec vidět. Jsou to tenké, průhledné plastové čočky, které se umisťují přímo na povrch oka a jsou navrženy tak, aby poskytovaly korekci zraku bez potřeby brýlí. Dříve se jejich nošení preferovalo především na sport a pohybové aktivity, protože se o ně nemusíme tolik obávat jako o brýle, a navíc nikde nepřekáží ani neomezují pohyb, dnes je však mnoho uživatelů nosí i v běžný den, protože mají mnoho výhod včetně lepšího vnímání periferního vidění a pohodlné aplikace. Oční čočky vyžadují určitou péči a dodržování hygienických postupů. Je důležité dodržovat pokyny od očního specialisty týkající se čištění, skladování a výměny čoček do očí. V začátcích používání můžeme mít drobný problém s nasazováním čoček nebo s nebýt jisti správnou péčí. Ideální je proto navštívit optiku, kde si můžeme nechat změřit zrak, nabízí i službu aplikace kontaktních čoček a odborní pracovníci rádi zodpoví veškeré naše dotazy.

První pokusy o výrobu kontaktních čoček se datují do 19. století. V roce 1887 vytvořil německý oftalmolog Adolf Gaston Eugen Fick první skleněnou kontaktní čočku, kterou umístil na oko. Její používání však bylo velmi nepohodlné a nedošlo proto k rozšíření mezi veřejnost. Průlom v oblasti kontaktních čoček přišel až v polovině 20. století. V roce 1949 vynalezl český chemik Otto Wichterle první průmyslově vyráběné měkké kontaktní čočky, které byly vyrobeny z hydrofilního materiálu nazývaného hydrogel. Ten je schopen absorbovat a udržovat vodu, což zajišťuje jejich pohodlné nošení.

Technologie kontaktních čoček se od té doby stále vyvíjí, vylepšují se materiály, design i pohodlí pro jejich nositele. Kontaktní čočky jsou dnes široce dostupné a oblíbené mezi lidmi z celého světa.

Vhodný typ kontaktních čoček včetně jejich aplikace doporučí oční specialista v optice Eurooptik. Stačí navštívit nejbližší pobočku.

Další články

Email

eurooptik@seznam.cz

Partnerské prodejny

Adresa

Žižkovo nám. 120/2
Prostějov, 796 01
Česká republika